قدس آنلاین: نخست وزیر رژیم صهیونیستی به دلایل مختلفی زمان حاضر را فرصتی تاریخی برای اجرای این نقشه که یک قطعه دیگر از پازل صلح خاورمیانه(باز هم بخوانید نقشه جدید خاورمیانه) است میداند و بارها تأکید کرده که این فرصت را از دست نخواهد داد.
نتانیاهو میداند که جهان در حال حاضر درگیر بحرانها و موضوعات پیچیده ای است که سبب شده تا توجهات از این رژیم تا حد زیادی برداشته شود.
فرصت تاریخی ترامپ برای نتانیاهو
او میداند در سایه دست و پنجه نرم کردن کشورهای جهان با بحران کرونا که در ابعاد مختلف بهداشتی، اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی دولتها را درگیر کرده و مشغول به خود داشته او راحتتر میتواند سیاست توسعه طلبی خودش و حزبش را در مورد کرانه باختری به پیش ببرد و امیدوار باشد که با واکنشها و اقدامات کمتر و سبکتری روبهرو شود.
از سوی دیگر نتانیاهو میداند تا زمانی که دونالد ترامپ در آمریکا بر سر قدرت است از حمایت بی چون و چرای او برای اجرای این نقشه برخوردار است و ممکن است در انتخابات اتی تا چند ماه دیگراین ورق برگردد. از اینرو او میخواهد تا ترماپ هست این گام دشوار و پر مخاطره را بردارد.
در واقع کلید اجرای این برنامه نیز از زمانی زده شد که ترامپ قدس یا همان اورشلیم صهیونیستها را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی به رسمیت شناخت و سفارت این کشور را به آنجا منتقل کرد و حالا نتانیاهو میخواهد تا پایان دوره ترامپ آن را اجرا کند و ۳۰ درصد از خاک کرانه باختری را که هم اکنون نیز در اشغال شهرکهای صهیونیست نشین است؛ به خاک اسرائیل ملحق کند.
برای عجله او همین بس که در داخل آمریکا هم واکنشها به این طرح در حال اوج گیری است و هم اکنون ۱۸ تن از سناتورهای این کشور به رژیم صهیونیستی هشدار دادهاند چنانچه بر الحاق و اشغال کرانه باختری فلسطین به قلمرو خود اصرار و آن را اجرایی کند، این مسئله میتواند پیامدهای ناخوشایندی داشته باشد.
خط و نشانهای اروپاییها
با این وصف این یک حرکت کاملا خطرناک و ریسکی برای دولت شکننده ائتلافی او است زیرا از هم اکنون و بر خلاف انتظارش نه فقط با واکنش مقاومت فلسطینی و کشورهای اسلامی که با چهره عبوس و هشدارهای کشورهای اروپایی و سازمان ملل هم مواجه شده است.
پس از آنکه ۲۵ کشور در قالب اتحادیه اروپایی هفته گذشته در بیانیهای رسمی این تصمیم نتانیاهو را ناقض قوانین بینالمللی خوانده و از او خواستند تا از هرگونه تصمیم یکجانبه در مورد اشغال بخشهایی از کرانه باختری خودداری کند، و "جوزپ بورل" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نسبت به ماجراجویی نخست وزیر رژیم صهیونیستی در این زمینه هشدار داد، حالا خبر میرسد که رهبران اروپایی به دنبال طرحی برای متوقف کردن نتانیاهو و هشدار نسبت به پیامدهای این طرح هستند.
این تحرکات دیپلماتیک حتی تا آن سطح پیش رفته که منابع داخلی در اسرائیل گزارش دادهاند که سران برخی از قدرتهای اروپایی برای نتانیاهو پیام فرستاده و و به او هشدار دادند: قدم گذاشتن در راه الحاق کرانه باختری پیامدهای بسیاری خواهد داشت.
در همین رابطه باراک راوید، تحلیلگر مسایل سیاسی اسرائیلی در گفتگو با تلویزیون اسرائیل از پیام امانوئل مکرون برای نخست وزیر رژیم صهیونیستی خبر داد که در آن رئیس جمهور فرانسه با اشاره به اینکه الحاق کرانه باختری آرامش خاورمیانه را متزلزل خواهد کرد، از نتانیاهو خواست دولت جدید را با اقدامات یک جانبه در کرانه باختری تشکیل ندهد.
وی گفته است که بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس نیز با هماهنگی فرانسویها پیام تقریبا مشابهی برای نتانیاهو ارسال کرد. همچنین نخست وزیران اسپانیا و ایتالیا، «پدرو سانچز» و «جوزپه کُنته» نیز در پیام هایی برای تلآویو از نتانیاهو خواستهاند به قوانین بینالمللی و قطعنامههای شورای امنیت احترام گذاشته و راهکار دو دولتی نیز بر مبنای قوانین بینالمللی اجرا کند.
ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه اما دیشب از این سطح هشدار هم فراتر رفته و در تماس تلفنی با همتای مصری خو تاکید کرد که «اسرائیل باید از طرح الحاق (اشغال) کرانه باختری دست بردارد زیرا این اقدام بدون پاسخ نخواهد ماند.
رویترز پیشتر گزارش کرده بود که فرانسه، شرکای خود در اتحادیه اروپا را تحت فشار قرار داده تا در صورت ادامه تلاشهای اسرائیل برای الحاق بخشهای تحت اشغال کرانه باختری، واکنش شدید به این رژیم را بررسی کنند.
دیپلماتها به این خبرگزاری انگلیسی گفتهاند که بلژیک، ایرلند و لوکزامبورگ نیز خواستار مذاکره درباره احتمال اعمال اقدامات اقتصادی تنبیهی در مورد اسرائیل شدهاند.
اما آنچه در این زمینه تامل برانگیز است نوع و سطح واکنش اروپاییها است که ذاتا حامی و متحد اسرائیل هستند اما در این ماجرا موضعی سرسخت گرفتهاند؟
نگرانیهای امنیتی و سیاسی قدرتهای اروپایی
یک تحلیلگر مسائل منطقه معتقد است این رفتار اروپاییها ناشی از آنست که اولا میخواهند خود را در مورد این طرح اشغالگری مبری نشان داده و تطهیر کنند و دوم اینکه از تبعات امنیتی، سیاسی و تبلیغاتی این موضوع نگرانند.
حسین کنعانی مقدم در گفتوگو با خبرنگار قدس آنلاین، اظهار داشت: نتانیاهو با توجه به شرایط شکننده و دشواری که دارد میخواهد از این ظرح و اشغال بخشی از کرانه باختری به عنوان ابزاری برای تثبیت موقعیت خود در داخل استفاده کند و انرا یک فرصت تاریخی میداند، اما این طرح یک شمشیر دولبه است و هم اکنون کرانه باختری به یک بمب ساعتی بدل شده که میتواند با یک اتفاق منفجر شده و دولت شکننده نتانیاهو را هم فرو بریزد. خوی اشغالگری را نشان دهد.
این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به قطع همکاریهای امنیتی دولت خودگردان به رهبری ابومازن و همچنین اخطار گروههای مقوامت از جمله حماس و جهاد اسلامی در ورد مقابله با هر تجاوز و اشغالگری، اظهار داشت: اروپاییها با توجه به قطعنامههای سازمان ملل که هم شهرک سازی را خلاف میداند و الحاق سرزمینهای فلسطینیها را محکوم و غیر مجاز، در مقابل نتانیاهو موضع میگیرند چون میدانند حمایت از او برایشان هزینه دارد. ضمن اینکه اقدام عملی در اجرای این طرح اشغال با واکنش گروهای مقاومت و انتفاضهای جدید و واکنش کشورهای اسلامی مواجه خواهد شد که تبعا تبعات امنیتی و نظامی و سیاسی ان برای اروپا سنگین خواهد بود.
وی افزود: آنها سعی میکنند خودشان را مبری کنند تا بتوانند در رابطه با مسائل حقوق بشری جایی برای پاسخگویی داشته باشند. از اینرو ممکن است به لحاظ تبلیغاتی و در ظاهر به اسرائیل اعتراض کنند و هشدار بدهند اما در عمل کاری نخواهند کرد چون در نهایت رژیم صهیونیستی مولود انگلیس و آمریکا است.
کنعانی مقدم گفت: به نظر میرسد اسرار نتانیاهو برای اشغال کرانه باختری در این شرایط و تعیین ضربالاجل ترفندی برای جاده صاف کنی معامله قرنو گرفتن امتیاز باشد تا دولتش را از بحران سیاسی خارج کند.
انتهای پیام/
نظر شما